Ion Zaharia s-a născut la 5 august 1941 în satul Vâlcele, plasa Leova, judeţul Lăpuşna. Este un geniu al flautului, cunoscut în ţară şi în străinătate.


Descoperire valoroasă în sudul țării. Arheologii au găsit un pahar din sticlă, care datează din secolul patru după Hristos.


Cele mai importante scrieri ale istoricului şi enciclopedistului român Nicolae Milescu Spătaru au fost rememorate în cadrul unui simpozion desfăşurat în oraşul Leova. Evenimentul a readus în prim-plan personalitatea enciclopedistului care a scris istorie, filosofie şi probleme legate de istoria bisericii.

Institutul Cultural Roman ‘Mihai Eminescu’ la Chisinãu, in colaborare cu Biblioteca Publicã Raionalã Leova si Consiliul Raional Leova, organizeazã, marti, 23 mai, incepand cu ora 10.00, simpozionul ‘Spãtarul Nicolae Milescu – primul enciclopedist roman’.

La data de 12.03.2017, în orașul Leova,  a avut loc inaugurarea Monumentului victimelor regimului totalitar stalinist de ocupație, simbol al durerii suportate de miile de moldoveni care au fost deportați în Siberia și Kazakhstan de către regimul stalinist- comunist în anii ’40-’50 ai secolului trecut.

Prima zi a lunii martie ne aduce roșul dragostei și albul pur al unui nou început, contopite într-un simbol unic. Mărțișorul – bijuterie purtată lîngă inimă – este un simbol al reînnoirii timpului și al renașterii naturii.

Revista VIP Magazin a făcut topul a 15 cei mai buni scriitori din Republica Moldova, cu vîrsta de pînă la 36 de ani. Unul din acești tineri talentați a copilărit în raionul Leova.Bucurie mare pentru copiii de la școlile din satele Sarata Nouă și Cazangic, raionul Leova din Republica Moldova. În data de 30 ianuarie 2017 cei mici au făcut cunoștință cu Tândală.

Data de 29 ianuarie are o conotație istorică deosebită pentru orașul Leova și în general pentru regiunea de sud a țării.

În perioada 30 ianuarie -  3 februarie 2017, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, aflat în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va desfășura cea de-a doua ediție a proiectului „Caravana limbii române în Sudul Basarabiei”. Programul cuprinde un turneu al Teatrului Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul cu spectacolele de teatru pentru copii „Nunta lui Tândală”, „Un suflet pentru o păpușă” și „Cartierul Latin”.

În perioada interbelică, un județ din România, purta numele unei actuale localități din raionul Leova.

La data de 13 ianuarie 2017, în or.Leova, s-a adus un omagiu Luceafărului literaturii Române, Mihai Eminescu.Raionul Leova își merită pe deplin statutul unui făuritor de talente. Băștinașii noștri au devenit maeștri emeriți și specialiști consacrați în toate colțurile lumii.Și acest lucru este valabil și pentru protagonista noastră, Pasha Cazan.

 

18 decembrie, zi istorică pentru raionul Leova. IATĂ CE A AVUT LOC MULȚI ANI ÎN URMĂ!

Data de 18 decembrie are o conotație istorică specială pentru raionul Leova.

/VIDEO/ SĂRBĂTORI DE IARNĂ: Cum se colinda în Leova în anul 1996